Cum evolueaza Schizofrenia?

Schizofrenia este o tulburare psihiatrica cronica si evolutiva. Debutul ei incepe cu aproximativ 10 ani inainte ca cei din jur sa observe ceva “ciudat”. Un ochi avizat al unui bun medic psihiatru poate anticipa mult mai devreme. Fiecare dintre noi are o anumita vulnerabilitate, mai mare sau mai mica, spre a face aceasta boala. Exista, asadar, o componenta genetica. Aceasta vulnerabilitate, cand intalneste situatii cu puternica incarcatura emotionala, situatii stresante, situatii limita – declanseaza boala.

De multe ori se intampla ca cei ce fac schizofrenie sa aibe in prealabil o tulburare de personalitate schizoida sau schizotipala. Sa fie niste persoane ceva mai “atipice”. Poate mai retrase, poate cu credinte ciudate …

Cel mai frecvent, debutul “vizibil” al bolii, este undeva intre 25 si 30 de ani. Si cel mai adesea se manifesta printr-o tulburare psihotica acuta. Pacientul brusc nu mai doarme cateva nopti consecutive, incepe sa se comporte foarte ciudat, incepe sa aibe credinte bizare, sa aibe halucinatii… si de cele mai multe ori se ajunge la spitalul de psihiatrie. Este foarte important ca acest episod sa fie tratat cu intelepciune.

Diagnosticul de certitudine se pune dupa cateva luni de monitorizare dupa un asemenea episod. Schizofrenia nu “se vede” pe CT sau RMN sau la vreo analiza de sange. Pentru a pune acest diagnostic exista un set de criterii care trebuie indeplinite. Cu toate ca este o standardizare internationala … este totusi loc de interpretare uneori. Adica nu este mereu atat de evident si clar ca este vorba sau nu de schizofrenie. De aceea conteaza foarte mult pe “mana” carui medic ajungi.

Nu vreau sa fiu inteles gresit … dar si in medicina, pana la urma ca in orice alta meserie, exista oameni mai talentati .. si altii mai putin. Si este firesc sa fie asa. In plus psihiatria si psihoterapia sunt doua domenii destul de subiective si variabile. Nu este matematica de la ortopedie sau din chirurgie. Aici lucrurile sunt mai “flu”.

Revenind …

Dupa o astfel de tulburare psihotica acuta – pacientul si familia lui ajung sa realizeze ca este o “problema” … urmeaza o perioada extrem de importanta. Este foarte important de vazut cu ce medicatie continua tratamentul si este la fel de important ca atat pacientul cat si familia sa urmeze sedinte de psihoterapie si psihoeducatie.

Tocmai din lipsa psihoeducatiei, se ajunge ca pacientul si anturajul lui, sa nu inteleaga boala si, ca atare, sa o neglijeze. Sa nu urmeze tratamentul si sa nu urmeze o igiena psihica. Si se ajunge la recaderi. Recaderi care sunt foarte paguboase. Si este un ciclu care se tot reia. Internari – intreruperea tratamentului – internari – intrerupere – …

De aceea eu insist mult pe psihoeducatie si pe psihoterapie, pe langa tratamentul medicamentos! Si mereu dau acest exemplu. Un schizofren fara psihoeducatie este exact ca un diabetic care mananca dulciuri toata ziua!!


SFAT: Cu cat sunt evitate recaderile, cu atat prognosticul este mai bun. Cu cat se investeste in psihoeducatie mai mult, cu cat pacientul si familia vin si discuta periodic un medicul psihiatru, chiar si in momentele cand se simte foarte bine, cu atat recaderile scad si prognosticul este unul favorabil. Exista persoane cu diagnosticul de schizofrenie care ajung sa aibe o viata cat se poate de “normala”. Care au un job, o familie.

Atunci cand avem acces la informatii de calitate si la profesionisti adevarati – lucrurile stau cu mult mai bine. Rezultatele pot fi chiar spectaculoase.


Resurse suplimentare pe care să le ai alături de tine în drumul tău spre bine!

 

Grup de Suport Pozitiv: depresiaebună (pe Facebook) – nu ești singur! Suntem cateva mii de membri aici iar tu esti binevenit!

Fundaluri Motivationale pentru Telefon – inspirație zi de zi!

manualulVieții – programe pentru viața ta.

Pagina de Facebook Depresiaebună – adăugăm constant materiale frumoase și utile!


Acest articol este dedicat si distribuit prin e-mail celor ce s-au inregistrat gratuit in Programul Antidepresiv. Daca il consideri util pentru un prieten drag, il poti trimite prin messenger, whatsapp sau e-mail, folosind butoanele de mai jos.